Ovdje navedeni programi odobreni su od Ministarstva znanosti i obrazovanja i upisuju se u matičnu evidenciju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Nastava se održava u dopodnevnim, poslijepodnevnim i večernjim satima u učionicama Pučkog otvorenog učilišta Donja Stubica. Ukoliko postoje potrebe poslodavaca za obrazovanjem djelatnika na radnom mjestu, dolazimo u poduzeće. Kod upisa je potrebno priložiti originale dokumenata koje po uvidu vraćamo: domovnica, rodni list, završna svjedodžba, osobna iskaznica, liječnička potvrda i sanitarna knjižica ovisno o programu.
Program osposobljavanja za poslove pekara/pekarice
Uvjeti upisaU program osposobljavanja za obavljanje poslova pekara/pekarice mogu se upisati osobe sa najmanje:
- završenom osnovnom školom
- navršenih 18 godina
- sanitarnu knjižicu
- liječničkim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova pekara/pekarice (sanitarna knjižnica)
Kompetencije koje polaznik stječe završetkom programa
1. Razlikovati, odabrati i pripremiti osnovne i pomoćne sastojke za pripremu pekarskih proizvoda
2. Sudjelovati u izračunima i vaganju količina sastojaka potrebnih za pripremu pekarskih proizvoda
3. Pripremati, oblikovati, ukrašavati tijesto i peći pekarske proizvode
4. Razlikovati, koristiti i čistiti strojeve, alate i uređaje potrebne u poslovima pekara/ice
5. Primijeniti osobnu higijenu te higijenu prostora, uređaja, strojeva, aparata i posuđa
6. primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći
NASTAVNE CJELINE | SATI |
Sirovine za pekarske proizvode | 15 |
Proizvodnja pekarskih proizvoda | 25 |
Higijena | 5 |
Strojevi i uređaji u pekarstvu | 5 |
Zaštita na radu, zaštita od požara i prva pomoć | 5 |
Praktična nastava | 120 |
UKUPNO | 175 |