Ovdje navedeni programi odobreni su od Ministarstva znanosti i obrazovanja i upisuju se u matičnu evidenciju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Nastava se održava u dopodnevnim, poslijepodnevnim i večernjim satima u učionicama Pučkog otvorenog učilišta Donja Stubica. Ukoliko postoje potrebe poslodavaca za obrazovanjem djelatnika na radnom mjestu, dolazimo u poduzeće. Kod upisa je potrebno priložiti originale dokumenata koje po uvidu vraćamo: domovnica, rodni list, završna svjedodžba, osobna iskaznica, liječnička potvrda i sanitarna knjižica ovisno o programu.
Program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju mesar/ica
Uvjeti upisaU program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju mesar/ica mogu se upisati osobe sa najmanje:
- završenom osnovnom školom
- navršenih 15 godina
- liječničkim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje jednostavnih poslova u zanimanju mesar/ica (sanitarna knjižnica)
Kompetencije koje polaznik/ca stječe završetkom programa
1. pravilno koristiti alat, pribor, strojeve i uređaje u proizvodnji mesnih proizvoda,
2. razlikovati, odabrati i pripremiti osnovne i dodatne sirovine za pripremu mesnih proizvoda
3. izvoditi jednostavne postupke pri preradi i proizvodnji mesnih proizvoda,
4. prepoznati poželjne i nepoželjne promjene do kojih dolazi u mesu tijekom hlađenja, zrenja i kvarenja mesa,
5. primijeniti osobnu higijenu te higijenu prostora, alata, pribora, strojeva i uređaja,
6. primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.
NASTAVNE CJELINE | SATI |
Higijena | 5 |
Osnovne sirovine, pribor i strojevi u proizvodnji mesnih proizvoda | 5 |
Vrste, obrada i kategorizacija mesa | 15 |
Prerada mesa i proizvodnja mesnih prerađevina | 25 |
Zaštita na radu, zaštita od požara i prva pomoć | 5 |
Praktična nastava | 120 |
UKUPNO | 175 |